Vandra på västkusten och bo längs vandringslederna

Sveriges västkust bjuder på enastående skönhet och mångfald när det kommer till natur, landskap och kultur. Att utforska denna region till fots är ett sätt att verkligen uppskatta dess charm och unika karaktär. Från den pittoreska kuststaden Strömstad i norr till den idylliska Båstad i söder, erbjuder västkusten ett brett utbud av vandringsleder som tar dig genom dramatiska klippor, frodiga skogar, och pittoreska fiskebyar.

På denna sida tipsar vi om uppskattade vandringsleder. Vi leder er vidare in till mer information om respektive led och där hittar du även vilka boendeanläggningar inom Camping Västkust som kan vara lämpliga stopp mellan etapperna. 

Vandra längs Bohusleden, Kuststigen och Hallandsleden 

Bohusleden sträcker sig genom det dramatiska landskapet i Bohuslän. Vandringsleden tar dig genom tät skog, sjöar över klippiga berg, och förbi pittoreska kustsamhällen. Med fantastiska utsiktsposter och sin vilda natur är Bohusleden ett populärt val för naturälskare och äventyrare.

Kuststigen är en välmarkerad vandringsled som sträcker sig längs Bohuskusten. En omväxlande terräng tar dig genom dramatiska klippor, frodiga skogar och charmiga fiskebyar. Kuststigen erbjuder spektakulära vyer över havet och är perfekt för både korta utflykter och långväga vandringar.

Hallandsleden är en omfattande vandringsled som tar dig genom det mångsidiga landskapet i Halland, från norr till söder. En varierad naturupplevelse med skogar, sjöar, och öppna fält. Hallandsleden tar dig också förbi historiska platser och pittoreska småstäder längs vägen, vilket gör den till ett utmärkt val för både naturupplevelser och kulturella utforskningar. 

Vandringslederna längs västkusten erbjuder närliggande boendemöjligheter för den som vill övernatta. Oavsett om du föredrar att campa med egen husbil, husvagn eller tält, hyra en stuga, vandrarhem, lägenhet eller bo på hotell, finns det alternativ som passar alla behov och budgetar längs denna fantastiska kuststräcka.

Så packa din ryggsäck och ge dig ut på ett oförglömligt äventyr längs Sveriges västkust!

Vandringsleder vi rekommenderar på västkusten

Bohusleden

Vandrar i Bohusläns vackra inland

Bohusleden innehåller 27 etapper från Lindome i söder till Strömstad i norr med en total längd på 340 km. Vandringsleden tar dig genom naturskön och omväxlande terräng i Göteborg och Bohusläns vilda och vackra natur.

Kuststigen i Bohuslän

Variationsrik led på Bohuskusten

Längs Bohuskusten går längre sammanhängande etapper och separata rundslingor som tillsammans bildar Kuststigen. Kuststigen är uppdelad på 3 delleder med totalt 39 etapper för vandring alldeles vid hav, klippor och skog.

Hallandsleden

Vandra i Hallands vackra inland

Med Bohusleden i norr och Skåneleden i söder finns Hallandsleden med sina 26 etapper på 456 km. Du vandrar i en variationsrik och omväxlande terräng med barr- och lövskog, hedar och odlingslandskap.

Trött på att gå?

Variera vandring med cykling

Är du ute efter en härlig cykelsemester på västkusten eller mer äventyrligt susa upp och ned över stenar och rötter i svårare terräng? Inga problem. Här hittar du de campingar i Bohuslän, Göteborg och Halland som har egna cykelleder eller ligger nära cykelleder. 

 

Bildgalleri från vandring och natur på västkusten

ramsvik-hunnebostrand-hund
ramsvik-hunnebostrand-hund